انچه میخوانید صحبتهای یک فعال گردشگری کشور عراق است که حال و روز و مزیت گردشگری درمان در ایران را گرفتار دلالان، گرانی و ضعف خدمات توصیف میکند.
دلالان سبب کاهش گردشگران عراقی شدهاند که برای درمان به ایران سفر میکردند. دریافت هزینههای هنگفت و دلاری سبب شده تا هزینه سفر درمانی به ترکیه و هند یک چهارم ایران باشد.
بر اساس آمار رسمی که وزارت گردشگری ایران اعلام کرده است، سالانه حدود ۳ میلیون گردشگر بین دو کشور تردد دارند. به نوعی میتوان گفت همان تعداد گردشگر که از ایران به عراق سفر میکند، گردشگران عراقی نیز به ایران میآیند.
با وجود استقبالی که از حوزه گردشگری پزشکی ایران درمیان گردشگران عراقی وجود داشت اما متاسفانه کم کم این حوزه تبدیل به بازار سیاه پزشکان شد از این رو زائر و بیمار عراقی کمتر به ایران سفر میکنند چراکه پزشکان درصدد همکاری با کارگزاران غیر حرفهای در این حوزه برآمدند که نه تنها مجوز فعالیت در این حوزه ندارند بلکه درصدد دریافت هزینههای هنگفت از گردشگران و بیماران عراقی هستند.
زمانی که بیمار عراقی با چنین هزینههای هنگفتی از سوی پزشکان ایرانی روبه رو شد، با مقایسه این قیمتها با هند و ترکیه متوجه شد که با یک چهارم این قیمت میتواند در هند یا ترکیه درمان شود. خدمات رفاهی در این کشورها کاملتر از ایران است، اینگونه است که ایران گردشگران پزشکی خود را از عراق تا حدود زیادی از دست داده است.
نخستین مشکل زائر عراقی زمانی که وارد ایران میشود، خرید سیم کارت است؛ چراکه خرید سیم کارت و برقراری ارتباط و اتصال به اینترنت در ایران تنها با کارت ملی امکانپذیر است. از این رو گردشگر حتا به سادهترین و ابتداییترین امکانات در ایران دسترسی ندارد. حتا کارت بانکی ویژه گردشگران در ایران تعریف نشده و تمام این امکانات منوط به افرادی است که در ایران اقامت داشته باشند. اینها خدمات سادهای هستند که هر گردشگر در هر کشوری میتواند از آن برخوردار شود اما در ایران فراهم نیست.
در کشورهایی مانند هند و ترکیه، بیمارستانهایی که درصدد جذب گردشگر سلامت و پزشکی هستند، خودشان مترجم و امکانات لازم را برای جذب گردشگر فراهم میکنند و دلالان در این میان جایی ندارند. بیمارستانها خود درصدد تبلیغ و معرفی در میان بازار هدف برمیآیند و ویزا به راحتی صادر میشود. این درحالی است که در ایران حرف اول و آخر را دلالان میزنند! ضمن آنکه قیمتها در بیمارستانهای ترکیه برای گردشگران با شهروندان ترک یکی است و از آنها نرخ جداگانه و حتا دلار و… دریافت نمیشود اما در ایران نرخها چند برابر و دلاری محاسبه میشود.
ایران خوب معرفی نشده و حتا بیمارستانها و پزشکان خوب و کاردرست ایرانی، به خوبی معرفی نشدهاند و تنها دلالان هستند که در این بازار فعال هستند. باید سد واسطهها در این حوزهها شکسته شود. دلالان معمولا سر گردشگران کلاه میگذارند و حتا نرخها را دلاری حساب میکنند و به نوعی سبب تضعیف قدمت تومان و ریال ایران میشوند.
ایران مملو از جاذبههای طبیعی، فرهنگی و… است که علاوه بر حوزه سلامت میتواند در این حوزهها نیز گردشگران عراقی را جذب کند. اما متاسفانه درحال حاضر فقط شهرهای شمالی ایران در میان عراقیها شناخته شده است و شهرهای جنوبی و شرقی و… کمتر شناخته شدهاند. این درحالی است که شمال ایران همواره مملو از گردشگر است و گردشگران عراقی نیز تمایل زیادی برای سفر به این مناطق دارند. طبیعت شمال برای آنها بسیار جذاب است.
محمدتقی الچتری
فعال گردشگری و دبیر کانون دانشجویان بینالملل استان تهران و دانشجوی دکترای مهندسی معماری دانشگاه تهران از کشور عراق