منطقه کوهستانی آیچی واقع در استان ناگویا ژاپن از جمله مراکز فرهنگی و تاریخی این کشور به حساب می آید. قصرهای تاریخی زیبا در کنار شهرسازی مدرن، آیچی را به یکی از جاذبههای گردشگری ژاپن تبدیل کرده است.
به گزارش ریل ایران اما طی سالهای اخیر، یک جاذبه گردشگری پرطرفدار نیز در آیچی ظهور کرده که آن چیزی نیست جز یک خط راهآهن متروکه عبوری از میان جنگلهای کوهستانی منطقه.
این خط همچنین سازهای زیبا در میان جنگل دارد که در حقیقت همان بقایای ایستگاه خط میکاوا – اوکوسا است. هرچند ابنیه چندان خاصی به جز یک سکوی مسافری از این ایستگاه باقی نمانده و طی ۵۰ سال گذشته از تعطیلی این خط ریلی، تمامی ابنیه نابود شدهاند؛ اما هنوز نماد تاریخ غنی حمل و نقل ریلی در ژاپن به حساب میآید.
خط ریلی تاگوچی که از میان جنگلهای آیچی عبور میکند، بخشی از شبکه ریلی تویوهاشی بوده که از سال ۱۹۶۸ تعطیل و متروکه اعلام شده است. این خط یکی از زیباترین خطوط ریلی ژاپن بوده که دارای پلها، تونلها و همان سکوی ایستگاه است که همچنان سر جای خود باقی ماندهاند.
جالب اینکه بازدید از این خط راه آهن و ابنیههای باقی مانده از آن، در برنامه تورهای پر متقاضی ژاپن قرار دارد. تونلهای ساخت دست عبوری از کوهستان شما را به دل سفرهای رویایی فرو میبرد. جنگلهای بارانی خط میکاوا – اوکوسا یکی از نقاطی است که گردشگران میبایست تمامی مسیر تور را با پای پیاده بپیمایند و همین پیادهروی در اعماق جنگ در کنار بازدید از باقیماندههای این خط ریلی رویایی بینظیر خواهد بود.
گردشگری راهآهن یا آنچه از آن قطار گردشگری نیز یاد میشود، مجموعه گردشهایی است که در آن قطار و راهآهن فقط وسیله حمل و نقل و جابهجایی به حساب نمیآید.
بلکه خودِ راهآهن، زیباییهای ابنیه و مسیر آن، تاریخ ساخت خط سراسری، فرهنگ و تاثیرات اجتماعی شکل گرفته و هرچه به خط آهن، ایستگاه، تجهیزات و قطار مربوط میشود، موضوع اصلی گردشگری ریلی است.
هدف اصلی در این سبک از گردشگری ارائه تصویری از وضعیت اجتماعی و اقتصادی و فرهنگ کار در ایران در زمان احداث و بهرهبرداری راهآهن است.
گردشگری ریلی توجه خاصی به مدارک مکتوب و تصویری از نخستین سالهای ساخت راهآهن و همچنین آثار فیزیکی به جا مانده در حاشیه مسیر راهآهن ایران دارد تا از این طریق تجربههای منحصربهفرد را در اختیار مخاطب قرار دهد.
آنچه گردشگری راهآهن را متمایز و جذاب میکند دیدن ایستگاههای تاریخی، قطارهای قدیمی، پلها، تجهیزات ریلی و رویدادهای شکلگیری مسیر راهآهن است که گردشگری خاطرهانگیزی را رقم میزند.
راهآهن شمال به دلیل حضور مهندسان و تکنسینهای خارجی و ماجراهای جنگ جهانی دوم، برای گردشگران خارجی نیز پرجاذبه است.
مسیر راهآهن شمال را باید مسیر زندگی، سختکوشی و ناگفتهها توصیف کرد.
ما فقط ریل، ایستگاه، لوکوموتیو، واگن و برخی زیرساختها را میبینیم، اما قصه پرفراز و نشیب این مسیر رویایی را که سرشار از روایت زندگی انسانهایی است که این شاهکار مینیاتوری را در دل دشت و کوه و جنگل رقم زدهاند نشیدهایم.
یادگارهای راهآهن شمال بسیار زیاد است. ماجراهایی در این مسیر ریلی رقم خورد که در تاریخ سیاسی این سرزمین نقش پررنگی داشت. اما سیاست مانع دیدن جسم رنجور کارگرانی شد که نزدیک به یک قرن پیش با ابزار ابتدایی، شگفتانگیزترین معماری ریلی جهان را خلق کردهاند و جسم برخی از آنها در جوار ریل آرام گرفته است.